Hitvallás

"...nem szabad az embernek - kultúrájában és ennek haladásában elbízakodva - magát a természettől végkép elszakítani, s nem szabad azzal minden összeköttetést felbontania: hanem ellenkezőleg, testi-lelki parancsoló szükség az Édesanyánkkal az érintkezést mindég fenntartanunk." Czárán Gyula(1847-1906)

Sylvanus Csoport

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Természetvédelmi és Természetismereti Bizottságán belül életre hívott csoport gyakorlati erdő- és természetvédelme, tematikus ismeretterjesztő túrái, túrabeszámolói. Erdészeti, természetvédelmi hírek, érdekességek

Friss topikok

50 éves a TESZ

2011.04.07. 22:30 Sylvanius

  

"A Turisták mindig is magatartásukkal, példamutatásukkal és sokszor önkéntes munkával, létesítmények, turistaházak, jelzésrendszer kialakításával a maguk módján védték, óvták az erdőt, a természetet."

 

A természetbarátok régi igényére és az erdészetek kezdeményezésére 1961- ben megalakult a szervezett természetjárók erdő- és természetvédelmi szervezete, a Társadalmi Erdei Szolgálat. (A története letölthető pdf-ben). Az eseményre emlékezve a Magyar Természetbarát Szövetség Természetvédelmi Bizottsága -a Természetvédelmi Szakmai Napok keretén belül- és a Pilisi Parkerdő Zrt. közös ünnepséget rendezett, melyen emléktáblát avattunk és emlékfát ültettünk a mozgalom írányításában fontos szerepet betöltő erdészeti- és turista vezetők tiszteletére. A megemlékezésen beszédet mondott a természetbarátok részéről Duró Imre az MTSZ ügyvezető igazgatója, Kalmár László a Történeti Bizottság elnöke és Telek György a Természetvédelmi Bizottság titkára és a Bp-i TESZ Bizottság elnökhelyettese, a Pilisi Parkerdő részéről Lomniczi Gergely kommunikációs vezető. A felszólalók méltatták az erdészet egykori igazgatóinak és az erdei szolgálat volt vezetőinek az erdők védelme érdekében tett példa értékű feladat- és felelősségvállalását, valamint kifejezték reményüket az iránt, hogy a nemes és szép hagyományokat lesz, ki folytatja.

Dr. Madas László a Pilisi Parkerdőgazdaság igazgatója, Kiss Frigyes a Budapesti Erdészet igazgatója, Magyarszéky Béla az MTSZ TESZ Bizottság vezetője, Pálmai Nándor BTSSZ TESZ Bizottság vezetője

Balról jobbra: Szemenyei Pál, Fodor Éva- TESZ Történeti Biz.; Telek György, Lomniczi Gergely, Duró Imre, Kalmár László 

Az elültetett törökmogyorófa csemete és az ültetők.

A Fa jelképezi a természet rendjének örök körforgását, a megújulást, az életerőt, az Életet, az újjászületést, a kapcsolatot ég és föld, halhatatlanok és halandók között. (Erről bővebben Jankovics Marcell A Fa mitológiája című könyvében olvashattok: http://mek.oszk.hu/05000/05091/)


Az Erdészeti Információs központban tartott megbeszélésen, Telek György tájékoztatta a megyei bizottságvezetőket és tagcsoportokat az újonnan kiépülő Természetvédő Természetbarát Hálozat működési elvéről és részvételi lehetőségeiről. Ez az új és modern információs rendszer remélhetőleg betölti majd azt az űrt amit a Természetvédelmi Szolgálat 1996. évi, törvényi változások miatti megszüntetése hagyott hátra. A korábbi gyakorlattól eltérően a szervezett természetjárók természetvédelmi tevékenységét, feladatát leginkább az adatközlés fogja jellemezni: a túrák során a turistautakon és általában az erdőben, védett élőhelyeken történt rongálások, károsítások, kihágások és egyéb tapasztalatok jelzése a megfelelő megyei természetbarát szövetségnek, illetve a regionális hálózati központnak, amely továbbítja a bejelentett területen észlelteket az illetékes hatóságnak. A továbbiakat az MTSz honlapján olvashatjátok.

Szólj hozzá!

Címkék: tesz pilisi parkerdő mtsz természetvédelmi bizottság természetvédelmi szakmai napok természetvédő természetbarát

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása