Hitvallás

"...nem szabad az embernek - kultúrájában és ennek haladásában elbízakodva - magát a természettől végkép elszakítani, s nem szabad azzal minden összeköttetést felbontania: hanem ellenkezőleg, testi-lelki parancsoló szükség az Édesanyánkkal az érintkezést mindég fenntartanunk." Czárán Gyula(1847-1906)

Sylvanus Csoport

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Természetvédelmi és Természetismereti Bizottságán belül életre hívott csoport gyakorlati erdő- és természetvédelme, tematikus ismeretterjesztő túrái, túrabeszámolói. Erdészeti, természetvédelmi hírek, érdekességek

Friss topikok

Itassátok az ég madarait!

2011.07.15. 22:06 Sylvanius

 

Vörös riasztás az MME honlapján

A beköszöntő kánikula nemcsak az emberek, de a városlakó madarak és emlősök számára is nehéz időszak, amikor még inkább rászorulnak a segítségünkre. A térkővel, aszfalttal burkolt településrészeken a mostani szárazságban nagy területek maradnak olyan szabad vízfelület nélkül, ahol szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének az állatok. A hőség különösen a fészket éppen ilyenkor elhagyó, éppen ezért még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert egyrészt nem ismerik a környék vízlelőhelyeit, másrészt pedig az eleséggel érkező szülők hívása és az élelemért koldulás sok mozgással, hőtermeléssel jár. 

Fontos: A tollas, még nem teljesen röpképes fiókákat általában nem kell "megmenteni" ha azonban bágyadt, lihegő, bizonytalan mozgású, menekülni képtelen madarat találunk ilyen melegben, akkor nagy valószínűséggel kiszáradt, hőgutát szenvedett állattal van dolgunk. Az ilyen madarat vízbe mártott ujjunkról a csőrébe cseppentett vízzel itassuk meg, majd tegyük egy bokor árnyékába, ha tud ülni, lehetőleg egy ágra.

A teljes cikk a www.mme.hu oldalon olvasható.


 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása