Hitvallás

"...nem szabad az embernek - kultúrájában és ennek haladásában elbízakodva - magát a természettől végkép elszakítani, s nem szabad azzal minden összeköttetést felbontania: hanem ellenkezőleg, testi-lelki parancsoló szükség az Édesanyánkkal az érintkezést mindég fenntartanunk." Czárán Gyula(1847-1906)

Sylvanus Csoport

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Természetvédelmi és Természetismereti Bizottságán belül életre hívott csoport gyakorlati erdő- és természetvédelme, tematikus ismeretterjesztő túrái, túrabeszámolói. Erdészeti, természetvédelmi hírek, érdekességek

Friss topikok

Elszaporodtak a darazsak a főváros környéki erdőkben

2011.08.29. 20:48 Sylvanius

Az idei nyár különösen kedvezett a darazsak zavartalan szaporodásának és fejlődésének, ezért a Pilisi Parkerdő Zrt. fokozott elővigyázatosságra kéri az erdei túrára indulókat.

 A Pilisben és a Budai-hegységben a hetek óta tartó kánikulában a nagyméretű lódarázzsal és a kisebb kecskedarázzsal meglepően nagy számban találkozhatunk. Szinte naponta fordul elő darázscsípés az erdei munkások körében, a darazsak nem egyszer kifejezetten agresszívan viselkedtek.

 A fentiek miatt a Pilisi Parkerdő Zrt. az erdei kirándulást tervezőket kéri, hogy mielőtt elindulnak, a darázscsípés kezelését, illetve arra való felkészülést illetően kérjék ki orvosuk tanácsát. Különösen fontos ez a csípésre érzékenyek esetében.

További jótanácsok, amelyek betartásával a darázscsípés kockázata minimálisra csökkenthető:

 - Csak a kijelölt turistautakon közlekedjenek, ahol nem bolygatják a növényzetet, így a darazsakat sem.

- Ne nyúljanak fa-, szikla- vagy mesterséges üregekbe (sorompó), hiszen a darazsak szívesen építik a fészküket ezekre a helyekre.

- Ne másszanak magaslesekre, és a kilátókat is fokozott óvatossággal közelítsék meg. Az erdészet ezeket rendszeresen ellenőrzi, de mivel egy-egy újabb darázsfészek nagyon gyorsan elkészül, nem garantált, hogy a mentesítés már megtörtént.

- Mielőtt a földre letelepednének, mindenképpen vizsgálják meg, hogy a fűben, földi üregben nem találhatóak-e darazsak.

- Ha meg is jelenik egy-egy darázs a közelben, igyekezzenek megőrizni a nyugalmukat, a hadonászás csak ingerli az állatokat.

- Ha van rá lehetőség, szendvicsüket ebben az időszakban inkább zárt térben (menedékházban) fogyasszák el.

- Mindig tartsanak maguknál vizet, a folyadék-utánpótlás céljából, ami a darázscsípés esetén is rendkívül fontos, valamint a csípés helye is hűthető vele, amely a duzzanat kialakulását gátolhatja. Erre a célra a kis hűtőtáskában magunkkal vitt zselés jégakku is jól használható.

- Lehetőleg ne egyedül menjenek kirándulni és mindig legyen mobiltelefon a táskában, ha segítséget kell hívni.

- Ha valaki tudja magáról, hogy érzékeny a darázscsípésre, inkább halassza őszre a kirándulását.

 A veszélyes időszak vélhetően az időjárás hűvösebbre illetve csapadékosabbra válásáig tart, az őszi időszakban a darazsak már nem olyan aktívak.

 Az erdőkben, nagy számban időszakosan megjelenő darazsak szelektív irtása gyakorlatilag kivitelezhetetlen és nem is célszerű, hiszen természetes jelenségről van szó. Fontos tehát, hogy az erdőkbe látogatók maguk készüljenek fel a problémák megelőzésére.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Szólj hozzá!

Címkék: pilisi parkerdő közlemény darázsveszély

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása