Hitvallás

"...nem szabad az embernek - kultúrájában és ennek haladásában elbízakodva - magát a természettől végkép elszakítani, s nem szabad azzal minden összeköttetést felbontania: hanem ellenkezőleg, testi-lelki parancsoló szükség az Édesanyánkkal az érintkezést mindég fenntartanunk." Czárán Gyula(1847-1906)

Sylvanus Csoport

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Természetvédelmi és Természetismereti Bizottságán belül életre hívott csoport gyakorlati erdő- és természetvédelme, tematikus ismeretterjesztő túrái, túrabeszámolói. Erdészeti, természetvédelmi hírek, érdekességek

Friss topikok

Az Év Fája és a Hős Fa- Díjátadó

2011.12.08. 12:20 Sylvanius

Öreg hársfák kapták a legtöbb szavazatot

Ünnepélyes keretek között adta át az Ökotárs Alapítvány igazgatója, Móra Veronika a 2011-es Az Év Fája és a Hős Fa címet. Az előbbit a felsőmocsoládi öreg hársfa (2990 szavazattal), míg az utóbbit az ötvöskónyi nagylevelű hárs kapta.
A döntőbe a szakmai zsűri 12 fát juttatott be, amelyek közül a közönség szavazással választotta ki a neki legjobban tetszőt. A megmérettetést immár másodszor rendezte meg Magyarországon az alapítvány, csatlakozva az Európai Év Fája versenyhez. A felsőmocsoládi hársfa így nemzetközi szinten is megküzdhet majd az Év Fája címért.

 

 

A Hős Fa címet a zsűri azért ítélte az amúgy negyedik helyen végzett ötvöskónyi hársnak, mert az - bár élete már többször is veszélybe került - hősies módon számos csapást túlélt - adta hírül közleményben a szervezet.
A második alkalommal meghirdetett vetélkedőre idén összesen 92 fát neveztek. Bár a fák többségét egy egész iskola vagy település támogatta, a két győztest idén magánemberek nevezték. Összesen 9871 szavazat érkezett a döntőbe jutott fákra; a győztes szoros küzdelemben 2990 szavazattal nyert, a második helyezett a vajali szürke nyárfa lett 2020 szavazattal, míg a bronzérmes mezőhegyesi vérbükk 937 szavazatot kapott.
Az Év Fája egy speciális kezelésre feljogosító utalványt kapott, a Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Ökobolygó Kft. felajánlásának köszönhetően az Év Fája és a Hős Fa külön ajándékban is részesült. A fák ápolását az Ökotárs Alapítvány a Magyar Faápolók Egyesületével közösen biztosítja.
Az alapítvány vetélkedőjének célja, hogy a fák természetben betöltött szerepén keresztül hívja fel az emberek figyelmét a környezettudatosságra és a biológiai sokféleség megőrzésére.
 


Az OEE titkársága egyeztetést kezdett az Ökotárs Alapítvánnyal, melyen megállapodás született, hogy a két, eltérő jellegű év fája mozgalom támogatja egymást. A jövő év elején kidolgozandó együttműködés tervezett lehetőségei többek között a közös megjelenés, egymás rendezvényein való részvétel, közös nyilatkozatok, Az év fájának választott fafaj versenybe történő bevonása, források közös keresése. Az Ökotárs Alapítvány kezdeményezését kifejezetten „Az év fája versenyként” tünteti fel a jövőben, az OEE pedig hangsúlyozza, hogy fafaj választásáról van szó.
 

Kapcsolódó anyagok:

Az öreg hársfa Felsőmocsoládon

Magyarország- 2011. év fája a Tiszafa

Erdély- Köpeci szil az év fája

                            Forrás: Országos Erdészeti Egyesület

Szólj hozzá!

Címkék: hírek az év erdészet fája természetismeret erdővédelem erdészeti tájékoztatók élőhely és fajvédelem országos erdészeti egyesület

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása