Hitvallás

"...nem szabad az embernek - kultúrájában és ennek haladásában elbízakodva - magát a természettől végkép elszakítani, s nem szabad azzal minden összeköttetést felbontania: hanem ellenkezőleg, testi-lelki parancsoló szükség az Édesanyánkkal az érintkezést mindég fenntartanunk." Czárán Gyula(1847-1906)

Sylvanus Csoport

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Természetvédelmi és Természetismereti Bizottságán belül életre hívott csoport gyakorlati erdő- és természetvédelme, tematikus ismeretterjesztő túrái, túrabeszámolói. Erdészeti, természetvédelmi hírek, érdekességek

Friss topikok

Védett növényállomány károsítása a Bükkben

2011.04.10. 11:30 Sylvanius

 

Több száz virító Leánykökörcsin (Az év vadvirága) és Tavaszi hérics (fajleírás) helyett ásonyomokat láthatnak a túrázók. 

 

"A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatához 2011 április 04.-én érkezett lakossági bejelentés természetkárosítás ügyében, mely szerint a Miskolc-Bükkszentlászló Nagysánc helyi védettségű területén előző nap (04.03.) kiránduló turisták az általuk is ismert leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) és tavaszi hérics (Adonis vernalis) populáció élőhelyén nagy mennyiségű ásásnyomot tapasztaltak.

A területileg illetékes természetvédelmi őr 2011 április 05.-én helyszíni ellenőrzése során megállapította, hogy a bejelentés megalapozott, az elkövetés pontos helye Miskolc 02011/1 hrsz-ú terület, amely a HUBN 20006 azonosító számú „Miskolctapolcai Tatár-árok-Vörös-bérc” NATURA 2000 különleges természetmegőrzési terület részét képezi. A terület módszeres átvizsgálása során GPS helymeghatározó eszközzel rögzítette a károsítás pontos helyét és a valószínűsíthetően eltulajdonított egyedek számát. A felmérés eredménye szerint 915 ásásnyomot rögzített. Előzetes becslésünk szerint az eltulajdonított egyedek 2/3-a leánykökörcsin és 1/3-a tavaszi hérics lehetett. Az előző év hasonló időszakában készült botanikai felmérés eredményeivel való összevetés folyamatban van, ennek befejeződése után a károsítás mértéke pontosabban meghatározható lesz.

Mindkét növény a 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet értelmében védett a tavaszi hérics pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 2000 Ft, a leánykökörcsin pénzben kifejezett természetvédelmi értéke pedig 10000 Ft. A leánykökörcsin közösségi jelentőségű Natura2000-es növényfaj is.
Mindkét fajt gyógynövényként tartják számon, így nem zárható ki, hogy a tömeges kisásás során a növények gyógynövénygyűjtés áldozatául estek. A károsított állomány pénzben kifejezett értéke megközelítőleg 6.710.000 Ft (610x10.000 + 305x2000).

Az 1978.évi IV. tv. 281.§ 1).bekezdés alapján a fenti esemény bűncselekmény, mely 5 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ismeretlen tettes(ek) elleni feljelentést tett."

Forrás: http://www.greenfo.hu/

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása