Hitvallás

"...nem szabad az embernek - kultúrájában és ennek haladásában elbízakodva - magát a természettől végkép elszakítani, s nem szabad azzal minden összeköttetést felbontania: hanem ellenkezőleg, testi-lelki parancsoló szükség az Édesanyánkkal az érintkezést mindég fenntartanunk." Czárán Gyula(1847-1906)

Sylvanus Csoport

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség Természetvédelmi és Természetismereti Bizottságán belül életre hívott csoport gyakorlati erdő- és természetvédelme, tematikus ismeretterjesztő túrái, túrabeszámolói. Erdészeti, természetvédelmi hírek, érdekességek

Friss topikok

Újra megnyitott a Szén-pataki Kulcsosház!

2011.04.11. 17:44 Sylvanius

Örömteli eseményről számolhatok be, nevezetesen a Magyarországi Kárpát Egyesület megkapta a Szén-patak völgyében található, -új nevén- Kárpátok Kulcsosház (volt Spartacus) üzemeltetési jogát, így március közepétől újra igénybe vehetik a bakancsos turisták.

Az utóbbi években meglehetősen hányattatott sorsú ház 2-3 éve állt üresen, üzemeltető nélkül, így az Idő vasfoga még inkább nyomot hagyott rajta. Történetéhez hozzátartozik, hogy korábban a gondnokságot és működtetést a Budapesti Természetbarát Sportszövetség Könnyűipari Spartacus Sportegyesülete látta el, melynek tagjai, sok évnyi áldozatos munka után arra a fájdalmas elhatározásra jutottak, hogy ha a szállás látogatottsága nem emelkedik -a vendégéjszakák alacsony száma miatt a fenntartási költségeket sem tudták már fizetni- lemondanak müködtetési jogukról. Ekkor, a ház jövőjéért aggódó, azt szívügyüknek tekintő, áldozatvállalásra is kész természetjárókkal közösen a ház megmentésére gyűjtést szerveztünk és munkatúra keretén belül felújításokat végeztünk az épületben/épületen és a "régi ház körül".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sajnos munkánk hiábavaló volt és a befolyt összeg arra engedett következtetni, hogy a hazai bakancsos turistáknak már nem fontos a Börzsöny egyik utolsó társadalmi, civil fenntartású turistaháza.

Minden erőfeszítésünk ellenére a ház kikerült kezelési jogkörünkből. Innentől kezdve nem használhatták a gyalogosok a szállást, és a számunkra oly kedves, szebb napokat is megélt, színvonalas, komfortos turistamenedék így sorsára hagyatva, berendezéseinek, állagának teljes pusztulásával nézett szembe és több betörést szenvedett el. 

Különösen megrendítő és siralmas, amilyen állapotba került ez alatt az idő alatt (főleg annak fényében, ahogy régen kinézett).

Felelőtlen és végzetes dolog hagyni, hogy egy ilyen hely, melyet elődeink fáradtságos társadalmi, önkéntes munkával létrehoztak, az enyészeté legyen.       

Hogy ez kinek és miért éri meg? Nem tudom. Abból kiindulva, hogy a karbantartás sokkal olcsóbb, mint az újjáépítés három válaszlehetőség adódhat, ami a fenti állapotot előidézte: tehetetlenség, tunya érdektelenség vagy aljas spekuláció.


A rövid múltidézés után a jelenről:

Ezen omladozó évek után 2010 decemberében a Kárpát Egyesület ideiglenesen megkapta a kezelési jogot, majd ez év márciusában "véglegesen" megkapta a határozatlan idejű üzemeltetési jogosultságot. Sajnos a határozatlan ez esetben is azt jelenti, hogy bármikor visszavonhatják, tehát bármikor elveszthetünk megint mindent. Akkor lehetnénk nyugodtak, ha 50 vagy 99 évre biztosította volna az Államkincstár a kezelés lehetőségét. Így csupán csak remélhetjük, hogy sokáig megmarad a kulcsosház a turisták kezében.

Már az eddig eltelt időben is sok munkát végeztek a tagok, hiszen az épületeket rendesen megviselték az időjárási viszontagságok. Ahhoz, hogy munkájuknak legyen értelme és megtarthassák a házat az kell, hogy a turisták használják, hogy minél többen, minél többször menjenek fel, túrázzanak, fedezzék fel maguknak a Börzsöny feltáratlan szépségeit, és a lélekgyógyító erdei út végén pihenjenek meg a Szén-patak-völgy kulcsosházában.

Szólj hozzá!

Címkék: börzsöny szén patak völgyi kulcsosház kárpátok kulcsosház turistaházak magyarországi kárpát egyesület bakancsos turisták

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása